Veleprodaja

Vrste stakla

1. OGLEDALA
Ogledalo je ravno i prozirno staklo sa reflektirajućim slojem sa zadnje strane zaštićenim sa dodatnim otpornim slojem boje. Proizvodi se u nekoliko boja, iako se u najvećem broju slučajeva koristi bezbojno. Moguće ga je obrađivati i svim načinima obrade kao i bilo koje drugo staklo, osim kaljenjem ili na nekom drugom tehnikom koja podrazumijeva termičku obradu. Ogledala su također i izuzetno dekorativna pa se često koriste u umjetničkoj obradi – pjeskarenjem ili nekom drugom tehnikom.

2. ŽIČANA STAKLA
Prozirno staklo glatke ili reljefne površine, bezbojno ili u boji, ojačano tankom mrežastom žičanom konstrukcijom jednostavno nazivamo “žičano staklo“. U slučaju pucanja takvo staklo i dalje ostaje cjelovito. Što je osobito važno tamo gdje se nalažu posebni sigurnosni uvjeti. Iako nije osobito atraktivno, itekako ima svoju svrhu pa je zato često korišteno staklo.

3. UMJETNIČKA STAKLA
Vitrajna stakla se u pravilu koriste kod izrade umjetničkih predmeta, najčešće vitraj. Tehnika “vitraja” umjetnička je tehnika spajanja stakala različitih boja ili čak vrsta u jedinstvenu dekorativnu cjelinu, sa svrhom oplemenjivanja kako unutarnjih, tako i vanjskih prostora. Takva stakla mogu biti i prozirna i neprozirna (opalescentna), sa specifičnim površinskim ali i unutrašnjim strukturama kao što su na primjer mjehurići ili “greške”. Proizvode se u malim formatima i posebnim tehnikama, tako da je svaki komad jedinstven i unutar sebe može sadržavati različitosti.

4. ORNAMENTNA STAKLA
Ornamentna stakla prije svega su namjenjena regulaciji providnosti, te kao dekorativna stakla. Mogu biti bezbojna ili u boji, a specifična su zbog površinske teksture (površinski reljef) koju nazivamo “ornament”. Tekstura može biti pravilna ili nepravilna, a ukupna debljina stakla može biti i do 10 mm. Ugrađuje se u vrata i pregradne stijene, u prozore i sl., zato što kroz njih svjetlost prolazi nesmetano, a providnost je vrlo mala.

5. FLOAT STAKLA
Kada kažemo “float staklo”, zapravo mislimo na obično ravno, najčešće potpuno prozirno staklo, ono koje svakodnevno koristimo u najvećem broju slučajeva. Takvo staklo je danas najrasprostranjenije i sve se više koristi u arhitekturi bilo da se radi o interijerima ili eksterijerima odnosno fasadama, nadstrešnicama, prozorima, vratima ili pregradnim stijenama, ogradama i slično. Takvo je staklo moguće tretirati u samoj proizvodnji, na primjer dodavanjem pigmenta, mijenjajući mu tako boju, ili naknadno, površinski, bilo jednostrano ili obostrano mijenjajući mu tako svojstva što se najčešće odnosi na kontrolu prolaza sunčeve svjetlosti, toplinske energije, isto tako i UV zračenje i sl. Spomenuta „float“ stakla tretirana na spomenute načine, uobičajeno se nazivaju; obojena, reflektirajuća, low-e, low iron, antibakterijska, stakla otporna na ogrebotine, ogledala, lakirana, itd. Osim toga, takva stakla se radi dodatne sigurnosti i čvstoće mogu termički obrađivati kaljenjem, zatim postupkom laminiranja kod kojeg se između dvije ili više staklenih površina stavlja plastična folija, koje također ima više vrsta, debljina, boja, te stupnja providnosti. Savršeno ravna i glatka površina stakla idealna je podloga i za nanošenje površinskog sloja boje, koja može biti polu ili potpuno netransparentna, ima vanjsku primjenu, poput fasada, nadstrešnica, vjetrobrana, pregrada, i slično, te također u interijerima gdje postaje atraktivna obloga zida, namještaja, ili radne površine.


Gorica staklo IZO staklo

Staklo je oduvijek u objekte ugrađivano iz nekoliko jednostavnih razloga, poput omogućavanja prolaza svjetlosti te sprečavanje prolaska atmosferilija, insekata, životinja i sl. u interijer.

Stoljetnim razvojem materijala, tehnologija obrade i prerade, danas odabirom stakla i prerade možemo regulirati razne parametre i to u značajnoj mjeri.

Sastoji se od minimalno dvije plohe stakla, spojene međusobno distancerom koji je punjen absorberom vlage, primarnim brtvilom (Butil) te sekundarnim brtvilom (Poliurethan, silicon).


Repromaterijal za staklarstvo

Repromaterijal za staklarstvo


Potrošni materijal i pribor

Potrošni materijal i pribor


Vijčana roba

Vijčana roba


Okovi

Okovi


Pasparti

Ako želite nešto više
Pasparti služe za dodatno naglašavanje slike distancirajući je vizualno od samoga okvira. Mogu se izrezivati u raznim širinama, pravokutno ili ovalno, a izrađuju se od kartona (neki su drveni) i dolaze u paleti od oko 40 boja i tonova.


Okviri

Osim prodaje vlastitog pribora i alata za uokvirivanje umjetničkih slika, fotografija, grafika, diploma i ostalog, nudimo i sami uslugu uokvirivanja i opremanja.

Okviri izrađeni u našoj radionici odlikuju se kvalitetom i preciznošću izrade. Stručnost i iskustvo naših majstora te kvalitetan materijal i tehnologija, garancija su vašeg zadovoljstva i naše stručnosti.


Letvice

Paralelno sa razvojem staklarske djelatnosti u tvrtki Gorica staklo razvijaju se i djelatnosti vezane uz opremanje, odnosno uokvirivanje umjetničkih slika, grafika, fotografija kao i ostalog.

Osim same usluge uokvirivanja nudimo vam i veliki izbor letvica te sav ostali pribor potreban za izradu kvalitetnih okvira. Osim maloprodaje nudimo i prodaju na veliko, a letvice iz naše ponude proizvedene uglavnom u Italiji vrhunske su kakvoće i dizajna.


Repromaterijal za stolariju

Repromaterijal za stolariju


Potrošni materijal i pribor

Potrošni materijal i pribor


Vijčana roba

Vijčana roba


Alati i strojevi

Katalog strojeva u ponudi ZXM_GLASS_MACHINES.


Usluge

Usluge


Rezanje

Staklo je moguće rezati ravno ili po nekoj krivulji, ali samo do radijusa reza koji prije svega ovisi o debljini i vrsti stakla. Kada kažemo rezanje, zapravo govorimo o lomljenju kod kojeg ipak postoji određeno ograničenje.

Nakon što se na površini stakla staklarskim alatom napravi plitko površinsko “oštećenje”, kod opterećenja dolazi do pucanja u željenom smjeru, te je tako ipak moguće “izrezati” željeni oblik. Sve ostalo postiže se tehnikama piljenja i frezanja.


Brušenje

Za razliku ud rezanja, odnosno lomljenja stakla, brušenje podrazumijeva oblikovanje izravnim mehaničkim skidanjem dijela staklene površine.

Bruse se uglavnom rubovi koji nakon lomljenja, "piljenja" i frezanja imaju vrlo oštre bridove pa tako razlikujemo nekoliko osnovnih vrsta brušenja rubova. Osim brušenja rubova moguće je obrađivati i samu površinu.


Proizvodnja IZO stakla

Proizvodnja IZO stakla


CNC obrada

CNC (Computer numerical Control) obradni centar je potpuno automatiziran stroj, namijenjen za rezanje, obradu rubova i površine.

Rezanje se obavlja kružnim pilama i frezerima-glodalima, brušenje i poliranje se radi pločama raznih profila i finoće. Također je moguće i graviranje površine stakla.


Savijanje

Savijanje uključuje termički element obrade stakla. Na temperaturi iznad 600°C staklo postaje dovoljno meko da ga možemo savinuti te ono nakon hlađenja zadržava željeni oblik.


Fazetiranje

Fazetiranje je strojna obrada rubova stakla. Fazetiranjem se smanjuje debljina ruba stakla pod određenim kutom u širini od nekoliko milimetara (od 5 do 50 mm). Staklo koje se fazetira nakon obrade ostavlja dojam skupocjenijeg stakla. Najčešće se fazetiraju ogledala pa se za takva zrcala često kaže da je "kristalno ogledalo".


Emajliranje stakla

Kod emajliranja stakla (nazvano još i tiskanje) se zagrijavanjem na površinu nanose obojeni keramički slojevi i to za vrijeme proizvodnje termički prednapetog stakla. Emajl se tali na staklo u nekoliko sekundi te sa staklenom matricom formira čvrsti spoj. Boje stakla se u bitnom sastoje iz dva dijela: tekuće staklo (70%-95%) i obojenog tijela (55-30%). Debljine slojeva zagrijanog emajla iznose 10-100μm, a mogu se realizirati i transparentni i neprozirni slojevi. Keramičke boje su nakon postupka zagrijavanja otporne na ogrebotine i na utjecaj atmosferilija. Zaštitni slojevi se mogu nanositi postupkom sitotiska, valjanja ili prskanja. Emajliranje koje se označava i kao staklivo=tvar za izradu stakla, vrši se iz tehničkih razloga jednostrano na strani zaštitnog plina float-stakla. Emajlirane ploče se mogu bez ograničenja dalje obrađivati u višeslojno-sigurnosno staklo ili izolacijsko staklo. Kod višeslojnog sigurnosnog stakla se tiskana strana uređuje uglavnom iz zehničkih razloga PVB-folijom. Kod izolacijskog stakla se zaštita postavlja u međuprostor između ploča, kako bi se spriječila zaprljanja lagano konveksnog sloja emajliranja. Emaljiranjem se kod stakla smanjuje čvrstoća na savijanje, npr. kod emajliranog ESG-a i do fc,t=70N/mm2, tako da je za takve vrste staklenih ploča dopušteno niže vlačno naprezanje na savijanje. Već prema optici boja emajlirana stakla mogu biti problematična u termičkom pogledu usljed lokalnog zagrijavanja staklenih ploča. Solarnim zračenjem i s tim u vezi povećanjem temperature mogu nastati prisilna opterećenja, koja opet mogu dovesti do termički induciranog poremećaja staklenih ploča. Zato se kod postavljanja staklenih ploča na pozicije eksponirane solarnim zračenjem trebaju što je moguće više izbjegavati tamne boje. Sastav boja za staklo Sastavni dijelovi težina-% kemijski procesi tekuće staklo 70-95 alkalno-olovni-kadmijum borosilikatno staklo pigmenti 5-30 metal-oksidi medij aditiv voda,otapalo,polimeri,i ostali aditivi


Sitotisak

Sitotisak je tehnika nanošenja keramičke boje na staklo. Velikim izborom oblika i dekoracija.


Digitalni print

Vršimo digitalni tisak keramičkim bojama iz 6 osnovnih boja – cyan, crvena, žuta, crna, zelena i bijela.

Maksimalna produktivnost stroja je 90m2/h uz 35 mikronski nanos boje jednim prolazom glave rezolucijom 360dpi, dok se maksimalna rezolucija od 1440×720 dpi postiže sa 8 prolaza.

Maksimalna veličina stakla 240x450cm. Debljina stakala koja se mogu otisnuti se kreće od 2mm pa do 19mm.

Infracrveni grijači suše boje tijekom procesa tiska, nakon čega staklo prolazi proces kaljenja čime boje postaju dijelom stakla i samim time trajne i otporne koliko i samo staklo.


Kaljenje

Kaljenje je proces termičke obrade stakla, sa svrhom povećavanja njegove mehaničke čvrstoće i sigurnosti ljudi u slučaju loma. Osim što je puno čvršće, to jest ima veću otpornost na savijanje, u slučaju pucanja se lomi u mnogo sitnih komadića, veličine svega nekoliko milimetara, te tako nema opasnosti od većih oštrih komada kao kod običnog nekaljenog stakla. Koristi se u automobilskoj industriji, ali jednako tako i u arhitekturi.


Laminiranje

Laminiranje je proces kod kojeg se, slično kao i kod kaljenja, povećava sigurnost ali ovaj put uz pomoć najčešće prozirne-bezbojne plastične polije koja se stavlja između stakala i na visokoj ih temperaturi spaja u jedno.

Kod pucanja takvog stakla, obzirom da su plohe vezane plastičnom folijom, ne dolazi do rasipanja oštrih komada stakla već oni ostaju u cjelini bez obzira na puknuće.


Pjeskarenje

Tehnika dekorativne obrade površine stakla kod koje se pod visokim pritiskom izbacuje mlaz vrlo sitnog i oštrog pijeska koji mehanički tretira staklo, ostavljajući zamagljeni (mutni) trag. Kroz tako obrađeno staklo svjetlost i dalje prolazi nesmetano ali se kroz njega, zbog zamućene površine ne vidi jasna slika već samo obris.

Pjeskarenjem se može tretirati samo dio površine stakla tako da je moguće aplicirati tekstove ili motive. Uzorke za pjeskarenje stakla možete pogledati na ovome linku.


Laserska obrada

Kod laserske obrade slično kao i kod pjeskarenja obrađuje se površina stakla, ali obzirom da laser djeluje termički, tretirana površina izgleda nešto drugačije nego pjeskarena. Tehnika laserske obrade pogodna je za manje, preciznije forme.


UV ljepljenje

Lijepljenje stakla UV ljepilom: Tehnologija spajanja stakla UV lijepljenjem omogućuje brzo lijepljenje i izradu složenijih konstrukcija. Spojevi ovakvim načinom lijepljena su visoko estetska, transparentna, oku nevidljiva


Fuzija

Fuzija ili spajanje odnosno u ovom slučaju stapanje, tehnika je koja se koristi uglavnom u umjetničkoj obradi i izuzetno je dekorativna. U posebnim pećima na temperaturama višim od 800°C komadi stakla spajaju se u cjelinu i tako staklu daju poseban estetski dojam. Mogućnosti takve obrade su neograničene.


Vitraji

Umjetničku tehniku oslikavanja i spajanja stakla olovnim ili profilima od mesinga, bilo da se radi o jednostavnim ili vrlo zahtjevnim oblicima, nazivamo vitrajna tehnika a umjetničke radove izrađene na ovaj način vitraji.

Najčešće se koristi za izradu prozora ili vrata, ali i pregradnih stijena i slično.