Rakitovec

Tehnologija i strojevi

Za razliku od poslovnog objekta u Velikoj Gorici, poslovni objekti u Rakitovcu su noviji i ukupno ih je šest sa površinom od preko 6000 četvornih metara. Od toga se dio koristi kao skladište, dok su u drugom djelu instalirane moderne proizvodne linije pogona za izradu IZO stakala. One su u potpunosti automatizirane i u skladu sa najmodernijim svjetskim trendovima i standardima koji su zbog specifičnosti materijala u staklarskoj industriji izuzetno visoki.

Naši proizvodi u potpunosti zadovoljavaju HRN i EN norme, ispitani su u svjetski priznatim laboratorijima ovlaštenima za ispitivanje kvalitete IZO stakla. Također, kvalitetu našeg proizvoda jamči i sustav kontrole kvalitete ISO 9001. Osim toga, u fazi je i implementacija sustava kontrole koji zahtjeva CE označavanje proizvoda.

U bliskoj budućnosti na lokaciji u Rakitovcu, bit će instalirani i novi pogon za dodatnu obradu ruba stakla, termičku obradu, bojanje, laminiranje stakla i sl., koji će omogućiti bolju i bržu uslugu te isporuku proizvoda našim kupcima.


Obrada stakla

Obrada stakla


Rezanje

Staklo je moguće rezati ravno ili po nekoj krivulji, ali samo do radijusa reza koji prije svega ovisi o debljini i vrsti stakla. Kada kažemo rezanje, zapravo govorimo o lomljenju kod kojeg ipak postoji određeno ograničenje.

Nakon što se na površini stakla staklarskim alatom napravi plitko površinsko “oštećenje”, kod opterećenja dolazi do pucanja u željenom smjeru, te je tako ipak moguće “izrezati” željeni oblik. Sve ostalo postiže se tehnikama piljenja i frezanja.


Brušenje

Za razliku ud rezanja, odnosno lomljenja stakla, brušenje podrazumijeva oblikovanje izravnim mehaničkim skidanjem dijela staklene površine.

Bruse se uglavnom rubovi koji nakon lomljenja, "piljenja" i frezanja imaju vrlo oštre bridove pa tako razlikujemo nekoliko osnovnih vrsta brušenja rubova. Osim brušenja rubova moguće je obrađivati i samu površinu.


Transport

Transport